Waarom zijn de City Swims afgelast?

De Cityswims van de Elfstedenzwemtocht gaan niet door. Dit hebben de betrokken gemeenten en de Maarten van der Weijden Foundation gezamenlijk moeten besluiten na metingen van Wetterskip Fryslân en advies van GGD Fryslân. Op dit moment voldoet het water in het overgrote deel van de 11 steden niet aan de normen voor zwemwater. De normen van het zwemwater zijn dusdanig overschreden dat zwemmen niet verantwoord is voor de gezondheid.

Krijg ik mijn geld terug?

Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag naar het Deelnemersreglement.

Wordt het evenement verplaatst?

Maarten zwemt zijn 200 kilometer. In de steden zijn wel evenementen rondom zijn doortocht. Er wordt niet gezwommen door meezwemmers. Of de meezwemmers later alsnog zullen zwemmen, zullen we op een later moment bekijken.

Ik heb al gezwommen in het water waar nu niet meer gezwommen mag worden. Moet ik mij zorgen maken?

Zolang je geen klachten hebt hoef je geen zorgen te hebben. Mocht je wel klachten hebben, dan is dat meestal ook niet erg. Als je ziek bent, neem dan contact op met jouw huisarts.

http://www.zwemwater.nl/gezondheidsrisicos_algemeen

Waarom zwemt Maarten wel?

Maarten vindt het heel vervelend dat de City Swims zijn afgelast. Maarten zelf kan door wel te zwemmen ziek worden. Hoe groot die kans precies is weten we niet. Als hij ziek wordt van het zwemmen, dan zal hij bijvoorbeeld misselijk worden of diarree kunnen krijgen. Dat risico wil hij wel nemen om het grote doel van de tocht te halen.
Maarten zegt hierover: “Ik realiseer mij dat de kans groot is dat ik bijvoorbeeld een buikgriep oploop. Maar dat risico kan ik voor mijzelf nemen. Voor deelnemers ligt dat anders. De vergunning voor de City Swims is afgegeven onder voorwaarde dat het zwemwater voldoet aan de normen. Dat is helaas niet het geval.”

Hoe komt het dat de het zwemwater niet schoon genoeg is?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de waterkwaliteit. De droogte en de hittegolf, gevolgd door de hevige regen waren slecht voor het water. Daarnaast is er veel pleziervaart in Friesland. We weten dat helaas teveel booteigenaren hun vuilwater lozen.

Mag ik toch een stukje meezwemmen met Maarten?

We willen je met klem vragen om dat niet te doen. Wij snappen heel goed dat jullie enorm teleurgesteld zijn dat het meezwemmen met Maarten niet door kan gaan. Wij snappen zelfs dat sommigen van jullie overwegen om alsnog in het water te springen. Toch adviseren we jullie met klem om dat niet te doen. De vergunning was afgegeven op voorwaarde van een positief advies over het zwemwater. Er is dus geen vergunning nu dat advies er niet ligt. Ook de veiligheidsmaatregelen die anders aanwezig zouden zijn, zijn er nu niet. Er is geen toezicht op het water en onvoldoende EHBO.
We zouden niet willen dat jullie veiligheid of zelfs de tocht van Maarten in gevaar komt door ongeorganiseerde zwemmers om hem heen. En tot slot, het negatieve advies ligt er niet zomaar. Hoe koppig en eigenwijs Maarten ook is, zwemmen in dit water kan consequenties hebben voor je gezondheid. Om al deze redenen vragen we je dringend om niet alsnog op eigen gelegenheid te gaan zwemmen. Dank voor je begrip!